Short facts

Peace Monuments of War Material is an international initiative on the topic: how art can contribute to sustainable peace and development, and the seminar ”Art as an Arrow to Sustainable Economic Growth”.

A Sculpture Festival in Arboga

Movie

Mekens Vänner

 

FREDSKONSERT kommer att äga rum

söndag (2021) 24/10 kl. 15,00 Heliga Trefaldighets kyrka, Arboga.

Kulturföreningen Mekens Vänner arrangerar tillsammans med

Arbogabygdens församling och Arboga kommun detta evenemang.

Vi får lyssna till Hanna Lindahl, mezzosopran, Håkan Björkman, trombon och Mats Jansson piano.

Fri entré!

Hjärtligt välkomna.

.................................................................


Besök gärna FredsSkulpturParken vid Jäders Bruk. Här kan man hålla avstånd och vara ute i naturen. Guidning går att ordna. Dela gärna detta till vänner och bekanta!

 .................................................................

 

Skulpturparken 2020-10-13

Höst i Skulpturparken 2020-10-13

.................................................................

 

Visning 2020-09-01 Gösta Berg med grupp

Besökare i Skulpturparken 2020-09-01

September månad 2020 inleddes med ett besök vid Freds SkulpturParken av en konstintresserad grupp från Örebro, Kumla, Läppe och Katrineholm.

Ordförande Hasse Björkman guidade runt i parken och berättade från idé till handling om vår park. Gästerna bjöds på ett fantastiskt väder denna dag så besökarna kunde sitta vid bordsgruppen och avnjuta sitt medhavda kaffe.

Vi är mycket nöjda och tacksamma för att nu ha fina gångar anlagda i parken. Vårt arbete fortskrider och vi är öppna för att ta emot besökare.
Vill du/ni bli guidade kontakta Hasse på 0730 874764.

 

 ..........................................................................

 

Jan provsitter den nya soffan Bild Kurt Andersson

Jan Velin provsitter en av de nya sofforna (Bild Kurt Andersson)

 

Tack vare stora bidrag från Leader Mälardalen och Jordbruksverket är nu Skulpturparken färdigställd

Parken har nu handikappanpassade gångar, sittplatser är utplacerade, gröna växter har planterats för allas trevnad.

FredsSkulpturParken kräver mycket arbete och eftersom vi är en liten ideell förening behöver vi Ditt stöd för fortsatt verksamhet.

Vill du bli medlem? Årsavg.100 kr/pers eller 200 kr/familj .

Kontakta ordf. Hasse
0730-874764
eller vår kassör Pär
0706 -397640

Vi tar gärna emot Ditt bidrag stora som små Swisha till:
123 434 98 25

För guidning kontakta oss gärna!

TACK!

....................................................................................................

 

Föreningsstöd 2020

I år fick 89 föreningar ett tillskott i kassan tack vare att vi har Sparbanken Västra Mälardalen.

Kulturföreningen Mekens Vänner var en av dessa föreningar och tackar Sparbanken Västra Mälardalen för Föreningsstödet år 2020 på 25.000 kr. För oss som är en liten ideell förening betyder detta stöd oerhört mycket. Att ha en Bank som stödjer både stora och små föreningar i vår region är mycket värdefullt! För oss som jobbar med ett så stort projekt som FredsSkulpturParken kommer det att underlätta mycket. Det kanske kan bli ett litet förråd så att vi slipper släpa alla redskap i våra bilar.

 

 ===============================

 

 

KULTURFÖRENINGEN Logga Mekens Vänner  LEADER Europeiska Jordbruksfonden Projektet stöds av Leader Mälardalen

Vi kommer att anlägga handikappanpassade gångar.

Placera ut bänkar, plantera lite buskar mm.mm.

Vårt mål är att sätta Arboga på kartan som Fredshuvudstad.

Vi behöver Ditt stöd för fortsatt verksamhet.

Swisha till 123 434 98 25

Vill du bli medlem? Årsavg.100 kr/pers eller 200 kr/familj

Kontakta, Hasse 0730 – 874764, Pär 0706 –397640

 

============================================================================================================================

 

Kära medlemmar!

Lördagen den 26 oktober 2019 kl.15.00 infaller årets Fredkonsert och vi önskar alla hjärtligt välkomna till Heliga Trefaldighets Kyrka. Vi får njuta av sopranen Christina Andersson som kommer från Berlin. Övriga medverkande är Patrik Ahlberg på flöjt och Hanna Drakengren ackompanjerar. Från Paris kommer överste Per Åkerblom för att hålla fredsappellen.

Som många av er vet är fredsskulpturerana nu flyttade till ett eget område norr om Jädersbruks Herrgård och därmed skapades en bättre synlighet. för att utveckla tillgängligheten har ett större bidrag erhållits från Leader. Dessa pengar skall användas för dränering, anläggande av gångar, plantering av växter samt inköp av soffor och bord. Vi behöver ditt stöd för fortsatt verksamhet

Bidrag mottages med tacksamhet swisha till 1234349825.

Invigning planeras senare under våren./ Styrelsen

 

 

Dödsannons

 

 

In Memoriam
Richard Brixel

En stor konstnär och en mycket ödmjuk
människa har lämnat oss.

I veckan (2019-07-03) kom budet att Richard Brixel avlidit....

Under sin sjuttiosexåriga levnad har han
åstadkommit ett livsverk som är få förunnat.
Hans kära Brixelgården i Måla vid Hjälmarens strand har han genom ständig inspiration förvandlat till en skulpturpark, där hans många statyer har funnit sin perfekta miljö både utomhus och i de nya gallerier, som tillkommit på senare tid.
Att få bli guidad av honom bland hans verk är också att få insikt i antikens historia och konsthistorien där han hade gedigna kunskaper Hans verk kan vara
svårförståeliga men alltid i balans men han kunde också porträttlikt avbilda kända racerförare till exempel eller få en häst alla muskler bli levande i bronset. Han älskade hästar och till OS i Bejing 2008 invigdes en stor skapelse med tre stegrande hästar. Han var gästprofessor vid Tsinghua universitetet i Kina och betraktade nästan Kina som sitt andra hemland. Där är han en mycket omtyckt och känd konstnär och har under åren fått många beställningar. Hans konstverk krävde tungt arbete av honom. De utmanar tyngdpunkten och det krävs mycket av uträkningar för att skapa balans. De kunde vara ända upp till åtta meter höga och det var inte lätt att färdigställa detaljer ifrån en rank stege. Han brukade säga: "Mina verk är inte gjorda för att klänga i, men de måste tåla det." Richard har varit utställd i 400 gallerier i fem världsdelar. I Sverige är han representerad i många städer närmast Stadsparken i Örebro med den vackra kvinnan Balans, Skönheten i Kumla Sjöpark och flera verk på Konst på hög. Mycket besökt är också Ronnie Pettersson-minnet i Örebro. År 2005 inköpte Arboga kommun hans verk Den lyckliga Arbogafilosofen och den placerades enligt konstnärens önskan på entrétorget i centrum. Där står den stadigt och erbjuder en konstupplevelse varje gång arbogaborna går och handlar.

År 2012 tog Richard initiativet till ett stort konstprojekt Peace Monuments of War Material. Han kontaktade konstnärsvänner från hela världen och när projektet började hälsade kulturföreningen Mekens vänner femton konstnärer från Sverige, Kina, Tyskland , Rumänien, Holland, Storbritannien och USA välkomna. Det var högt betalda och kända konstnärer som för några veckor ägnade sig åt att förvandla kanoner och flygplan till fredliga konstverk I dag finns de i en skulpturpark vid Jäders bruk och föreningen fortsätter att arbeta för freden speciellt med konserter och tal för freden omkring FN-dagen den 24 oktober.

För oss i Kulturföreningen Mekens Vänner innebär Richards bortgång en stor förlust av en inspirerande medlem och en verkligt sann vän. Vi kommer aldrig att glömma hans energi och han otroliga styrka att genomföra det till synes omöjliga.

För Kulturföreningen Mekens vänner
Birgit Johansson

Artists from world wide

  • China
  • Germany
  • Great Britain
  • Romania
  • Sweden
  • The Netherlands
  • The United States


Copyright © 2015 Peace Monuments Of War Material. All rights reserved. Web: NyWeb