Short facts

Peace Monuments of War Material is an international initiative on the topic: how art can contribute to sustainable peace and development, and the seminar ”Art as an Arrow to Sustainable Economic Growth”.

A Sculpture Festival in Arboga

Movie

Mekens Vänner

 

Kära medlemmar!

Lördagen den 26 oktober kl.15.00 infaller årets Fredkonsert och vi önskar alla hjärtligt välkomna till Heliga Trefaldighets Kyrka. Vi får njuta av sopranen Christina Andersson som kommer från Berlin. Övriga medverkande är Patrik Ahlberg på flöjt och Hanna Drakengren ackompanjerar. Från Paris kommer överste Per Åkerblom för att hålla fredsappellen.

Som många av er vet är fredsskulpturerana nu flyttade till ett eget område norr om Jädersbruks Herrgård och därmed skapades en bättre synlighet. för att utveckla tillgängligheten har ett större bidrag erhållits från Leader. Dessa pengar skall användas för dränering, anläggande av gångar, plantering av växter samt inköp av soffor och bord. Vi behöver ditt stöd för fortsatt verksamhet

Bidrag mottages med tacksamhet swisha till 1234349825.

Invigning planeras senare under våren./ Styrelsen

 

 

Dödsannons

 

 

In Memoriam
Richard Brixel

En stor konstnär och en mycket ödmjuk
människa har lämnat oss.

I veckan (2019-07-03) kom budet att Richard Brixel avlidit....

Under sin sjuttiosexåriga levnad har han
åstadkommit ett livsverk som är få förunnat.
Hans kära Brixelgården i Måla vid Hjälmarens strand har han genom ständig inspiration förvandlat till en skulpturpark, där hans många statyer har funnit sin perfekta miljö både utomhus och i de nya gallerier, som tillkommit på senare tid.
Att få bli guidad av honom bland hans verk är också att få insikt i antikens historia och konsthistorien där han hade gedigna kunskaper Hans verk kan vara
svårförståeliga men alltid i balans men han kunde också porträttlikt avbilda kända racerförare till exempel eller få en häst alla muskler bli levande i bronset. Han älskade hästar och till OS i Bejing 2008 invigdes en stor skapelse med tre stegrande hästar. Han var gästprofessor vid Tsinghua universitetet i Kina och betraktade nästan Kina som sitt andra hemland. Där är han en mycket omtyckt och känd konstnär och har under åren fått många beställningar. Hans konstverk krävde tungt arbete av honom. De utmanar tyngdpunkten och det krävs mycket av uträkningar för att skapa balans. De kunde vara ända upp till åtta meter höga och det var inte lätt att färdigställa detaljer ifrån en rank stege. Han brukade säga: "Mina verk är inte gjorda för att klänga i, men de måste tåla det." Richard har varit utställd i 400 gallerier i fem världsdelar. I Sverige är han representerad i många städer närmast Stadsparken i Örebro med den vackra kvinnan Balans, Skönheten i Kumla Sjöpark och flera verk på Konst på hög. Mycket besökt är också Ronnie Pettersson-minnet i Örebro. År 2005 inköpte Arboga kommun hans verk Den lyckliga Arbogafilosofen och den placerades enligt konstnärens önskan på entrétorget i centrum. Där står den stadigt och erbjuder en konstupplevelse varje gång arbogaborna går och handlar.

År 2012 tog Richard initiativet till ett stort konstprojekt Peace Monuments of War Material. Han kontaktade konstnärsvänner från hela världen och när projektet började hälsade kulturföreningen Mekens vänner femton konstnärer från Sverige, Kina, Tyskland , Rumänien, Holland, Storbritannien och USA välkomna. Det var högt betalda och kända konstnärer som för några veckor ägnade sig åt att förvandla kanoner och flygplan till fredliga konstverk I dag finns de i en skulpturpark vid Jäders bruk och föreningen fortsätter att arbeta för freden speciellt med konserter och tal för freden omkring FN-dagen den 24 oktober.

För oss i Kulturföreningen Mekens Vänner innebär Richards bortgång en stor förlust av en inspirerande medlem och en verkligt sann vän. Vi kommer aldrig att glömma hans energi och han otroliga styrka att genomföra det till synes omöjliga.

För Kulturföreningen Mekens vänner
Birgit Johansson

Artists from world wide

  • China
  • Germany
  • Great Britain
  • Romania
  • Sweden
  • The Netherlands
  • The United States


Copyright © 2015 Peace Monuments Of War Material. All rights reserved. Web: NyWeb